Tarina

ANETTE AHOKAS

Päätin toteuttaa unelmani omasta yrityksestä jo nuorena. Olen kai ollut siitä varma jo lapsena suunnitellessani Barbeille vaatteita. Kädentaidot ja luova tekeminen on ollut minulle siis jo lapsesta asti intohimon kohde. Ajatus omasta yrityksestä vahvistui käydessäni vaatetusartesaani -opintoja.

Haluan uppoutua ihmisten persoonaan ja tuoda sitä esiin vaatteiden avulla. Siksi esiintymisasut esimerkiksi artisteille tai teatteri kiehtovat. Omassa naistenvaatemallistossani haluan myös korostaa vahvaa ja kehopositiivstä naiskuvaa. Myös vaatteiden laatu ja ajattomuus ovat tärkeitä arvojani. Näiden lisäksi minua inspiroi materiaalit, pinnat ja niiden käsittely. Materiaaleista rakkain on nahka, johon ihastuin viimeisenä ammattikouluvuotenani ja näin siitä tuli iso osa yritykseni brändiä sekä mallistoa. Erityisesti nahassa kiehtoo kierrätys- ja kalannahan käyttö sekä sen muokkaaminen.

Yritys on oman malliston lisäksi keskittynyt erityisesti esiintymisasuihin ja puvustuksiin. Lisäksi suunnittelemme myös muita uniikkejavaatteita. Kaikki tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa.

Vuoden 2016 alussa aloitin Muotoilija (muoti ja puvustus) opinnot XAMK:ssa tähtäimenä hankkia lisäoppia  erityisesti esiintymisasujen ja puvustuksen alueelta.

 


 

ARVOT, EETTISYYS, EKOLOGISUUS

Haluamme tehdä kaikki tuotteet Suomessa. Tuotantomme on pientä, joten laatua on helppo valvoa ja myös vastata epäkohdista. Suunnittelussa pyrimme ajattomuuten, sekä kestäviin ratkaisuihin.

Materiaalit pyrimme hankkimaan tarvikkeet Suomesta/suomalaisilta yrityksiltä. Valitettavasti aina se ei kuitenkaan ole mahdollista, mutta erityisesti mallistomme ohella pyrimme kertomaan asiakkaalle materiaalien alkuperän kunkin tuotteen yhteydessä. Koko ajan pyrimme kuitenkin etsimään lisää kotimaisia toimittajia. Lisäksi valitsemme mielellämme myös mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja tai muuten ekologisia vaihtoehtoja.

Myös leikkuujätettä on pyritty hyödyntämään. Nahan leikkuusta syntyvät palat menevät koruihin tai niille suunnitellaan uusi käyttötarkoitus. Näin pyritään tekemään myös muille materiaalijämille. Nahkatakkeja puretaan paljon ja niistä otetaan talteen mm. vetoketjut (oli rikki tai ei), napit, mahdollinen vanuvuori (täytemateriaali), hyvä kuntoiset olkatoppaukset jne.

 


 

TUOTTEIDEN HINTARAKENNE

Suomalainen työ, laadukkaat materiaalit ja huolellinen työ maksaa. Yrityksen kulmakivistä yksi on kannustaa ihmisiä ostamaan vähemmän ja satsaamaan laatuun. Laatua ei ole pelkästään materiaali, ompelutyö tai se, että työ on tehty  Suomessa. Laatua on myös vaatteen ajaton suunnittelu, sekä istuvuus. Lisäksi tuotteissamme varmistuu eettiset työtavat. Jotta omat työolosuhteet Suomessakin pysyisivät eettisinä pitää palkkaa maksaa täälläkin tarpeeksi.

Toivottavasti kuva auttaa hahmottamaan sitä miten monta asiaa vaikuttaa lopulta vaatteen hintaan. Tässäkään listassa ei ole vielä täydellisesti kaikki, mutta suuntaa se toki antaa.

Tämän jälkeen voikin miettiä missä vaiheessa viiden euron t-paita ei välttämättä ole kovin laadukas, eettinen tai ekologinen valinta. Miettiä miten monessa työvaiheessa on valittu halvin vaihtoehto tai joku ei ole saanut kunnon palkkaa. Aina kalliissa tuotteessa ei maksa pelkästään nimilappu niskassa. Ei ainakaan meillä. Meillä nimilappu on tae laadusta, sekä eettisestä toiminnasta.